Maatilan tytär

Lämpimäinen

Maalla vieraanvaraisuus on edelleen käytössä, kaikille hieman pidemmäksi aikaa viivähtäville tarjotaan kahvit, oli sitten kyseessä nuohooja tai sähkömies. Lue lisää »

Se tavanomainen päivä

Olen monta kertaa miettinyt, että kirjoittaisin tavanomaisesta päivästäni, mutta en ole oikein saanut päätettyä, että milloin olisi se minun tavanomainen päiväni yrittäjänä. Olisiko se keväällä, kesällä, syksyllä vai talvella? Maatalousyrittäjillä, jolla on eläimiä, on lähes päivittäin ihan samat työt, jotka pitää tehdä vuoden jokaisena päivänä. Eläimet täytyy ruokkia ja juottaa, putsata pilttuut, parret ja karsinat, lypsää, liikuttaa, hoitaa jne. vähintään kaksi kertaa joka ikinen päivä oli sitten joulu tai juhannus. Lue lisää »

Ei nimi miestä tai paikkaa pahenna

Ennen vanhaan, kun perheen lapset aikuistuivat, menivät naimisiin ja alkoivat etsiä omaa kotia hieman kauempaa, kävikin usein niin, että uuteen kotiin muuttava nuoripari otti omaksi sukunimekseen kotitalon paikannimen. Ennen oma sukunimikään ei ollut mikään itsestään selvyys vaan maalla puhuttiin kanssa ihmisistä etunimen ja henkilön kotitalon paikan nimen mukaan. Lue lisää »

Talvisia leikkejä

Talven tullessa lasten leikit maalla liittyivät lumeen ja jäähän. Pihapelit ja hipat saivat väistyä lumiukkojen ja laskettelun tieltä. Lumen liittyessä olennaisesti lasten leikkeihin, herää huoli siitä, millaisia ovat tulevaisuuden leikit, jos talvet alkavat olla samanlaisia kuin meneillään oleva. Lue lisää »

Eräänä iltana...

Elämän pieniä havaintoja aurinkoisena kesäiltana. Lue lisää »

Elämää helpottavia pikku juttuja

Tällä hetkellä elämääni helpottavat koneiden ja laitteiden räjäytyskuvat. Kun käytössä on räjäytyskuvat, kuka tahansa voi korjata melkein, mitä tahansa. Lue lisää »

Maaseudun mustakulta - terva

Terva toimitti maalien ja muiden pintakäsittely aineiden virkaa maaseudulla. Sillä maalattiin aidan seipäiden päät, jotka tulivat maahan, pidentäen seipäiden ikää, estäen niin lahoamisen. Veneet ja katot maalattiin tervalla veden kestäviksi samoin kuin reet, puiset työkalujen varret ja puusukset. Oman käytön lisäksi tervaa poltettiin myös vientiin. Hevosen vetämät purilaat, joilla kuljetettiin tervatynnyreitä juna-asemalle, ei ollut aivan outo näky täällä länsisuomessakaan. Lue lisää »

Parhaat kalajutut

Verraten sukuni miehiin, en voi kutsua itsenäni kalastajaksi tai edes kertoa harrastavani kalastusta. Voisin kuitenkin sanoa, että monenlaista kalastusta on tullut kokeiltua. Yksinkertaisemmat muodot kuten mato-onginta tai katiskalla kalastus lienevät kaikista tutuimpia. Lue lisää »

Mitä me maalaiset tehdään talvella?

Värikkäiden opiskelujeni aikana olen tutustunut, jos jonkinlaisiin ihmisiin. On ollut kaupunkilaistaustaisia, ilman kytkentää maatalouteen ja täydellisiä maalaisia, joilla on se oma tila odottamassa, kun vanhemmilla luopumisikä tulee vastaan. Nämä maalaiset kyllä tietävät, mitä me maatilalliset tehdään talvella. Mutta kaikille se ei ole itsestään selvää. Tätä minulta kysyikin eräs opiskelutoverini useampi vuosi sitten. Silloin kysymys oli niin ällistyttävä, että en tainnut siihen osata vastata mitään, opiskelija kun vielä olin. Nyt luulen, että osaan vastata ainakin omalta osaltani tähän kysymykseen hieman vakuuttavammin. Lue lisää »

Haastan kokeilemaan jotain uutta!

Lähes jokainen maatila omistaa enemmän tai vähemmän metsää. Metsä on toiminut vuosien ajan tasapainottamassa maatilojen kannattavuutta ja ollut apuna investoinneissa ja se perämetsä on ollut tarpeen, kun se pahapäivä on tullut. Lue lisää »

Muotia maalta - varissaappaat

Nykyajan yltä kylläisyydessä ja kauppojen valmisvaate tarjonnassa kulkiessa usein unohtaa, että ennen kaikki vaatteet ja jalkineet tehtiin tilaustyönä ostajalle omien mittojen mukaan. Tulotason ja materiaalien saatavuuden ollessa alhainen jokainen vaateparsi ja jalkinepari oli kultaakin kalliimpi. Lue lisää »

Järkeviä investointeja

Siinä vaiheessa, kun tilan maatalouskoneiden keski-ikä lähentelee isännän ikää, lienee paikallaan miettiä uusia investointeja konekalustoon. Vanhoissa koneissa on hyvät puolensa, kun vielä löytää osaavan korjaajan siihen, mitä ei itse pysty hoitamaan, mutta kehitys menee kuitenkin aina eteenpäin ja sitä on seurattava. Lue lisää »

Rukiin kylvöä kalentereiden mukaan

Useampi vuosi tässä välissä on ollut, kun Mannilassa ruista on viimeksi kylvetty. Tänä syksynä kelit ja aikataulut olivat kuitenkin kohdallaan ja perinteinen ruislajike Reetta kylvettiin maahan. Ruis on syksyllä kylvettävä lajike, joka talvehtii. Keväällä kylvettäviin viljoihin verrattuna, ruis on syväjuurisempi ja sen peittävä oras, ehkäisee eroosiota rinnepelloilla syksyisin. Lue lisää »

Vauhdikkaan kesän kuulumiset

Kesä on mennä hurahtanut samalla vauhdilla, millä se toukokuun helteissä alkoi. Vihanneksia kasvihuoneessa ja ulkona on saanut olla kastelemassa tiuhaan tahtiin. Mansikoita poimittiin pitkästä aikaa lenkkareissa ja hellevaatteissa jo aamu seitsemästä alkaen. Mansikka sato kypsyi aikaisin ja satokausi oli lyhyt ja nopea, jälleen moni sai himoitsemansa marjat pakkaseen, mutta valitettavan moni jäi myös ilman. Tähän kysyntää ollaan vastaamassa ja uutta mansikka alaa ollaan jälleen muokattu Lue lisää »

Lintubongausta pellolla

Vanhempi sukupolvi muistelee kaiholla kottaraisten saapumista pelloille. Linnunpöntötkin olivat ennen kottaraispönttöjä. Näitä näkee vielä peltomaisemassa sähköpaaluihin kiinnitettyinä. Harvinaisten kottaraisten paikan pellolla maatalouskoneiden perässä ovat ottaneet maasta lieroja ja toukkia nokkivat lokit. Lue lisää »

Kevään kuulumiset

Valon määrän lisääntyessä ja lintujen alkaessa laulaa mieli alkaa kääntyä jo kesää kohti, vaikka lunta on vielä maassa, järvi jäässä ja pelloilla tulvat. Lue lisää »

Vanhoissa vara parempi

Maalla hyvin usein eri sukupolvet asuvat lähekkäin tai jopa saman katon alla. Tällöin pitkä pinna ja toisten kunnioittaminen ja huomioon ottaminen tulee ihan pakosta tutuksi. Apua tarvitaan puolin ja toisin. Vanhemman sukupolven seurassa tutustuu myös siihen, miltä se oma tulevaisuus näyttää ja kuulostaa. Lue lisää »

Uutta kokeilemassa, saneerauskasvi ja maisemapelto

Joka kesä Mannilassa halutaan kokeilla jotain uutta viljelykasvia tai -tapaa. Näin siksi että halutaan parantaa jo käytössä olevien kasvien kasvumahdollisuuksia tai tutusta uusiin mielenkiintoisiin kasveihin, joilla on mm. maan viljelykuntoa parantavia vaikutuksia. Lue lisää »

Huvit maaseudulla, hirvipeijaiset

Maalla huvit ovat vähissä, joten mikä tahansa kokoontuminen ja juhlan aihe saa kyläläiset kokoontumaan runsain joukoin. Parhaiten näissä juhlissa pääsee näkemään kylän ikärakenteen ja miettimään, että kuka kumma tuokin on. Parhaimmat juhlat kuten hirvipeijaiset vietetään oman kylän nuorisoseuralla tai kylätalolla. Lue lisää »

Elämäni eläimet, hevoset

Lapsena jo serkkutytön ja siskon kanssa leikittiin heppaleikkejä. Ei meillä mitään oikeaa hevosta ollut, mutta mielikuvitus riitti pilttuiden rakentamiseen kivistä maahan Punaisenmajan taakse. Lempikirjoihini kuuluivat myös lähes kaikki hevosaiheiset kirjat, Merja Jalon tuotanto – olisi varmasti ollut vastaukseni, kysymykseen lempikirjastani. Itse tallille asti en päässyt kuin vasta aikuisena. Lue lisää »

Maaseudun lähikaupat – ennen vanhaan

Ennen lähikauppoja oli maaseudulta lähes jokaiselle kilometrille. Valikoima näissä lähikaupoissa ei ollut kovin laaja, yhdessä myytiin korppuja tai munkkeja, toisessa jauhoja ja sokeria, eräässä siirtomaa – tavaraa eli kahvia ja teetä. Näiden kauppojen kokokaan ei antanut paljoa mahdollisuuksia valikoiman laajentamiseen, sillä ne sijaitsivat talojen eteisissä. Pienten kauppojen tarkoituksena oli tuoda hieman lisää rahaa taloon, silloin kun pärjääminen oli muutenkin hankalaa. Lue lisää »

Luminen talvi maaseudulla

Suomen vuodenajoista kaikkein odotetuin lienee kesä. Sen valo, lämpö ja elinvoimaisuus tekevät siitä ylivertaisen verrattuna muihin vuodenaikoihin. Talvessakin on puolensa samoin sen tarjoamassa lumipeitteessä. Lumen mukanaan tuoma valoisuus ja puhtaus, syksyn pimeyden ja mustan maan jälkeen on odotettu asia. Jo pienikin kerros lunta tehostaa auringon säteilyä ja päivät tuntuvat huomattavasti valoisammilta. Lue lisää »

Lopuksi vielä muutama sana

Vuoden lopussa tulee kerrattua mennyttä vuotta ja vähän summattua yhteen sen vuoden saavutuksia ja tapahtumia. Ehkä jopa verrattua kulunutta vuotta edelliseen tai vuoden alun toiveisiin ja tavoitteisiin. Mitä siis jäi käteen tältä vuodelta, tässä muutama sana kuvaamaan vuotta 2017. Lue lisää »

Joulukuu Mannilassa

Viimeiset joulumyyjäiset ovat takana päin ja Mannilassa hiljennytään omaan joulunviettoon. Hiljentyminen on tarpeen pitkäksi venyneen sadon korjuun ja kiireisen joulumyyjäissesongin vuoksi. Tämän vuoden joulumyyjäisiin mahtui vanhoja tuttuja myyjäisiä sekä joku uusikin tuttavuus. Lue lisää »

Pikkujoulukuusi

Lapsena meillä sisaruksilla oli tapana tuoda ensimmäisenä adventtina tupaan pikkujoulukuusi. Pikkujoulukuusi oli oikeaa joulukuusta pienempi kuusi, jonka me lapset saimme hakea metsästä aivan kolmistaan. Oikean joulukuusen hakuun tarvittiin koko perhe, joulusovun säilyttämiseksi. Lue lisää »

Ladot

Heinälato, pahnalato, pehkulato, puimalato tarpeellisella ja kaikille tutulla rakennuksella oli monta eri käyttötarkoitusta riippuen siitä, mitä siellä säilytettiin. Vaikka Pohjanmaa on tuttu latomerestään, niin myös muualla maaseudulla on tai on ollut latoja lähes jokaisen pellon, niityn tai metsän reunassa. Lue lisää »

Syksyn työlistoilla

Tähän aikaan vuodesta Mannilassa täytyy tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Kun ainakin yksi asia on aloitettu, toinen on puolessa välissä, niin jo kolmatta lopetellaan. Se mikä työ kulloinkin on menossa, riippuu tehtävän kiireellisyydestä, kestosta ja maalla asujille hyvin tutusta asiasta, näet säästä. Työlistoja pitää olla useampi, joita sitten noudatetaan tilanteen mukaan. Ilman työlistaa tehtävät pyörisivät jatkuvasti mielessä ja voisi käydä niinkin, että joku tarpeellinen jäisi tekemättä. Lue lisää »

Syksyn positiivisimmat

Pyrin pääsääntöisesti ajattelemaan aina positiivisesti. Tänä syksynä se on kuitenkin tuntunut erityisen haastavalta, lähes joka päiväisten sateiden ja kosteuden vuoksi. Harmaa sää piristää huomattavasti vähemmän mielialaa kuin auringon paiste. Aivan eri vaikutus auringolla on myös viljojen kasvuun ja tuleentumiseen. Mielestäni kaikesta voi kuitenkin löytää sen positiivisen asian, joskus se tosin vaatii työtä ja mustaa huumoria. Lue lisää »

Vanhoja mittoja ja vaakoja

Vaikka metrijärjestelmä otettiin käyttöön jo ennen 1900-lukua, jotkut vanhat mittayksiköt elävät edelleen puheissa ja käytössä. Torilta perunoita ostettaessa, niitä ei välttämättä punnita vaan käytetään kappaa. Komean kalan paino taas saatetaan määrittää puntarilla. Lue lisää »

Kuivakukat

Eräs Mannilan monista kasvilajeista on jäänyt vähemmälle esittelylle, vaikka sen merkittävyys työmäärällisesti ja -ajallisesti on ehkä suurimmasta päästä. Ne ovat myös mansikan ohella vanhimpia kasveja, mitä Mannilan luomupelloilla on kasvanut. Niiden merkitys myös monille vakiasiakkaille on hyvin tärkeä erityisesti joulun aikaan, sillä moni tulee varta vasten juuri näistä kasveista tehtyä käsityötä hakemaan. Tämä kasvilaji on kuivattavaksi tarkoitetut kukat. Lue lisää »

Elämäni eläimet, kissat

Meidän perhe on aina ollut enemmän kissa- kuin koiraihmisiä. Lähipiirissäkin kissoja on ollut aina enemmän kuin koiria, ainakin määrällisesti. Serkuillani taisi parhaimpina aikoina olla lähes kymmenkunta kissaa, mistä olin kateellinen! Lue lisää »

Tarkka ja ahkera miljonääri

Isosetäni Kaarlo eli Kalle oli sellainen persoona, jonka haluaisin tavata uudelleen nyt aikuisena. Kymmenvuotiaan mielestä tummatukkainen auringon lähes mustaksi paahtama käheä-ääninen vaari oli hieman pelottava. Kallen mökissä ei sähköjä ollut joten, kun syksy pimeällä sedällä kylässä käytiin, kynttilän valo pienen tuvan pöydällä ei kauheasti keinutuolin nurkkaan valaissut. Lue lisää »

Luomuinen tulevaisuus

Noin kaksikymmentäviisi vuotta sitten Mannilassa tehtiin isoja päätöksiä. Tilalla oltiin päätetty lähteä mukaan yhdeksänkymmentä luvun alun sikaloiden rakentamisbuumiin. Ja tehty ratkaisu valita tuotantomuodoksi sikatalous. Kuinka erilaiselta tila tänä päivänä näyttäisikään, jos lupa sikalatoiminnan laajentamiseen olisi tullut. Kieltävä päätös sai valmiit suunnitelmat menemään uusiksi. Lue lisää »

Mannilan viljelysten tilannetiedotus

Elokuun alkaessa Mannilassa lopetellaan mansikan poimintaa olosuhteisiin nähden onnistuneen mansikkakauden jälkeen. Haasteena tämän vuoden mansikka-ajassa oli hyvin viileä sää, mikä hidasti mansikan kypsymistä melkein tuskastumiseen saakka. Uuden mansikkamaan sadossa näkyi talven aiheuttama vähälumisuus ja kesän myöhäinen alku. Erityiskiitos kaikille tilaajille ja meidän mansikoita saaneille, sekä valtavat pahoittelut niille, jotka jäivät ilman meidän mansikoita. Lohdutukseksi voimme sanoa, että penkit tänäkin vuonna poimittiin niin tyhjiksi, että yhtään ei mennyt hukkaan. Ennen vadelmien poimintaa voidaan hetki huokaista. Vadelmien määrä näyttää tänä vuonna olevan kohtuullinen, joten aurinkoa ja lämpöä toivotaan, jotta ne saisivat viimeisen silauksen makuunsa auringon säteistä. Lue lisää »

Elämäni eläimet, kanat

Vanhempani kokeilivat maanviljelys uransa alussa, vaikka mitä tuotantomuotoa, niin kuin maalla yleensä oli tapana erityisesti pienillä tiloilla. Yksi kokeilu oli kanat. Maatiais- ja helmikanarotuiset tiput haettiin vanhan rintamamiestalon kellarissa olevasta ”kanalasta” Uudeltamaalta. Kertomusten mukaan tiput tepastelivat kellarissa sulassa sovussa isäntäväen asuessa yläpuolella. Lue lisää »

Hermannilta heinään

Heinäkuu on hyvin perinteinen heinänteko kuukausi, tästä lienee juontunut myös kyseisen kuukauden nimi. Ennen vanhaan heinäkuussa ei koskaan satanut vettä, mikäli uskoo vanhoja valokuvia. Aurinko paistoi juuri oikealla aikaa ja kevyt tuuli auttoi heinän nopeaa kuivumista. Isovaarini aikaan heinä suomalaisella maaseudulla ei kasvanut pellossa niin kuin nykyään vaan karjanrehuksi niitettiin kaikki muut mahdolliset laikut, hylkymaat ja järvien ruokoiset rannat. Eläimet laidunsivat metsäisillä laitumilla eivätkä hoidetulla pellolla. Pellolla viljeltiin pääasiassa arvokasta viljaa ihmisten ja eläinten ruoaksi. Lue lisää »

Se - tarkastus

Mikään ei yhdistä maanviljelijöitä saman rintaman taakse kuin tuotantoon liittyvät pakolliset tarkastukset. Yhdessä on purnattu useatkin lomakkeet, mitä tilallisen tulee täyttää ja pohdittu tuotantoehtojen kiemuroita ja suomennettu niitä käytännön viljelytyöhön. Se kaikista eniten vatsan väänteitä, pitkiä iltoja ja unettomia töitä aiheuttava kaikkien tilallisten kohdalle osuva tilakäynti, tuli tänä kesänä osaksi Mannilan tilan kesää. Lue lisää »

Juhannustaikoja

Juhannukseen, tuohon suomalaiseen keskikesän juhlaan, liittyy useita taikoja. Juhannukseen ajoittuva epätavallinen valoisuus läpi yön, on saanut ja saa edelleen monet tekemään vanhoja taikoja ja uskomaan kaikkeen epätavalliseen. Taikoja ovat erityisesti tehneet nuoret, kun ollaan haluttu vastaus korkeammalta taholta mieltä askarruttavaan kysymykseen. Erityisesti nuorille naimattomille naisille tarkoitettuja taikoja on useita! Lue lisää »

Kesän juurekset ja sipulit

Toukokuun vaihtuessa kesäkuuksi Mannilassa alettiin istuttaa perunoita ja sipuleita sekä kylvämään viimeisiä juurikkaita. Perinteinen perunan istutuspäivä, vanhan kansan mukaan, on kesäkuun alussa oleva Kustaan nimipäivä, mikä sattuikin sopivasti olemaan tänä vuonna Mannilan perunoiden istutuspäivä. Kustaan - päivä sijoittuu alkukesään siihen aikaan, kun maa on lämmennyt perunalle sopivaksi ja ylimääräinen kosteus haihtunut maasta, jotta multa pysyy kuohkeana. Lue lisää »

Tapahtui Mannilassa

Viimeiset pari viikkoa ovat Mannilassa kuluneet tiiviisti maataloustöiden parissa. Sisällä ollaan ehditty poiketa syömässä ja nukkumassa. Vadelma- ja mansikkamaalla on saatettu keväthoitotoimet loppuun ja leikattu ruoho ensimmäisen kerran, jotta saatettiin siirtyä viljan kylvöön. Lue lisää »

Aikamatka kevääseen

Palataan ajassa taaksepäin, aina vuoteen 1999. Viimeinen vuosi 90-lukua oli menossa. Joulukuun viimeisenä päivänä vuosituhat tulisi vaihtumaan, sitä mitä sen jälkeen toisella vuosi tuhannella tulisi tapahtumaan, ei tiennyt kukaan. Sekoaisivatko tietokoneet, millaiset olisivat sosiaaliturvatunnukset uudella vuosituhannella vai tulisiko maailmanloppu niin kuin muinoin ennustettiin. Nämä asiat eivät olleet mielessä Mannilassa, kun vapunpäivä valkeni pilvisenä ja kylmänä. Lue lisää »

Autiot kodit, hiljaiset pihat

Kaupungistumisen kiihtyminen vuosikymmenien aikana on lisännyt maaseudulla ilmenevää erittäin harmillista ongelmaa, asumattomia taloja. Autiotalojen määrä maaseudulla lisääntyy, kun sukupolvien kiinnostus maalla asumista kohtaan vähenee. Edelleen yhä pienempi osa tämän päivän nuorista kokee maalla asumisen tai edes kesäloman viettämisen maalla epämieluisaksi. Lue lisää »

Mansikan keväthoito Mannilassa

Paras aika hoitaa mansikkamaan joka keväinen harjaus, alkaa olla käsillä. Harjauksen tarkoituksen on poistaa vanhat jo talven aikana kuihtuneet viime vuotiset lehdet. Paksu lehtikerros pensaassa pitää sen pitkään kosteana ja edes auttaa homeen muodostumista. Kuiva lehtikerros on myös hyvä piilo erilaisille mansikan tuholaisille. Lisäksi vanhoissa lehdissä voi olla joitain kasvitauteja, jotka voivat levitä harjaamattomien lehtien kautta uuteen pensaaseen. Lue lisää »

Tyttärestä yrittäjäksi ja takaisin

Vuosi sitten, kun aloittelin blogin kirjoittamista, puntaroin blogin nimeä pitkään. Mietin, että nimen tulisi olla sellainen, että se liittyy maaseutuun ja maatalouteen, sillä näihin liittyvistä aiheista blogini kertoisi. Sen pitäisi myös kuvastaa blogin kirjoittajaa ja mahdollisesti valottaa hänen suhdettaan maaseutuun. Usean nimi vaihtoehdon pyörittelyn jälkeen, päädyin Maatilan tytär -nimeen, sillä se kuvasti itseäni kaikista parhaiten. Sillä olin mielestäni, sillä hetkellä ennen kaikkea maatilan tytär. Lue lisää »

Mannilan tilaa markkinoimassa

Usean vuoden pohdinnan jälkeen Mannilan tila on jälleen esillä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tällä kertaa Kotimaan Matkailumessuilla Virtain kaupungin osastolla. Tavalliselle maatilalle markkinointi ei välttämättä ole niin tarpeellista, erilaisten tuottajasopimusten vuoksi. Mannilassa markkinointiin ollaan päätetty panostaa tunnettuvuuden ja henkilökohtaisen kiinnostuksen vuoksi. Markkinointitapahtumana matkailumessut voivat olla hieman erikoiset maatilalle, mutta tarkoituksena on markkinoida elokuun lopussa vietettävää Mannilan puutarhapäivää. Toisena tavoitteena on löytää messuilta myös muita erikoisia kohteita ja yrityksiä, joilta saisi ideoita ja ajatuksia omaan työhön. Mahdollisuutena on myös löytää uusia yhteistyökumppaneita ja jälleenmyyjiä tilan tuotteille. Lue lisää »

Tarinoita Kuuselasta

Mannilan mummu on kotoisin Kuuselasta, jonka pihapiiristä on jäljellä sauna ja aitta sekä parhaimmat talviomenat tekevät omenapuut ja upeasta tuoksuva violetti sireeni. Talon päärakennus paloi 70-luvun puolivälin tietämillä. Palo sai alkunsa rajusta äkkiä nousseesta ukonilmasta, kun salama iski talon sähköihin. Palo sai kyteä rauhassa, sillä hiekkatiellä ei silloin ollut liikettä eikä talossa vakituisia asukkaita. Kun ohikulkija huomasi palon ja hälytti apua ei talon hyväksi ollut tehtävissä enää mitään, vaikka sitä yritettiin sammuttaa. Lähes ainoa mitä talosta jäi jäljelle, oli raunioista löytyneet jo kulmista hiiltyneet vanhat valokuvat. Lue lisää »

Kevään merkkejä

Kuukauden vaihtuessa huhtikuuksi voidaan julistaa kevät avatuksi. Huhtikuussa aletaan myös vaistomaisesti etsimään merkkejä keväästä. Missä ovat ensimmäiset leskenlehdet ja valkovuokot? Onko pihamaan puissa livertävät linnut jo muuttomatkalaisia? Joko kesänopeudet on vaihdettu? Koskas ne talvirenkaat nyt pitikään olla vaihdettuna kesäkumeihin ja oliko tuo nyt kevään ensimmäinen moottoripyöräilijä vai autolle ohittamatonta vauhtia ajava kilpapyöräilijäksi haaveileva? Lue lisää »

Puutarhavadelman keväthoito Mannilan tapaan

Kevät auringon sulattaessa vaatimatonta lumikerrosta kynnöksiltä sekä mansikka- ja vattumaan väleistä Mannilassakin aletaan heräillä talviunilta. Lomat on pidetty ja on aika ryhtyä maanviljelystöihin. Aivan vielä pellolle ei pääse roudan ja maan märkyyden vuoksi, mutta puutarhatilalla on niitäkin töitä, joiden aika on juuri nyt. Lue lisää »

Oppia ikä kaikki

Kukapa meistä ei olisi joutunut opettelemaan uutta asiaa tai useampaa uutta asiaa elämänsä aikana. Jos opeteltavia asioita on monia, niin myös meitä oppijoita on monenlaisia. Siinä kun yksi tarvitsee tarkat ohjeet ja haluaa kysyä varmistuksia pitkin opintietä, niin toiset haluavat selvitä pienemmillä ohjeilla ja itse kokeilemalla opetella asian. Itse kuulun jälkimmäiseen. Olen mielestäni nopea oppimaan asioita silloin, kun pääsen itse rauhassa harjoittelemaan ja ratkaisemaan ongelmia, ilman jatkuvaa ohjeistusta. Lue lisää »

Maaliskuussa Mannilassa

Tänä vuonna ollaan siemenhankinnoissa oltu liikkeellä hyvissä ajoin. Viljan siemenet tilattiin tammi-helmikuun vaihteessa. Piensiemenet eli nurmen ja maisemapellon siemenet tilattiin helmikuun puolessa välissä ja ne ovatkin ensimmäisenä saapuneet. Juuresten, porkkanan ja punajuuren, siemenet tilattiin samalla kertaa kuin kesäkurpitsan ja lehtikaalin. Kuivattavaksi tarkoitettujen kukkien siemenet ovat myös tilatut ja saapuneet. Sipulin istukaat, nuo jo syksyllä tilattavat, tulevat varmasti seuraavana. Perunan siemenet löytyvät omasta takaa, joten tumman violettia Blue Congoa saadaan istuttaa maahan, nyt ihan omista siemenistä. Lue lisää »

Elämäni eläimet, lampaat

Lampaita Mannilassa oli koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan. Mää – äänet pihaladossa ovat edelleen kirkkaassa muistissa, samoin monet kommellukset niiden kanssa. Lampaat olivat viisaita eläimiä, ne erottivat ruokkijansa muista ihmisistä ja oppivat tunnistamaan kesällä veden kuljetukseen käytetyn puutarhatraktorin äänen jo kaukaa. Pikku karitsat taas oppivat kaikki kerrasta, että sähkölankaan ei kannata kuonoa tuupata, kun yksi karitsa laumasta sitä kokeili. Lue lisää »

Mannilan emännät

Siinä missä Mannilan isännät ovat olleet muuttamassa suomalaista maataloutta, myös Mannilan emännät ovat olleet mukana viemässä sitä eteenpäin navetan ja keittiön kautta traktorin pukille asti. Lue lisää »

Minun polkuni

Lähimetsien polut ovat kuljettaneet minun sekä monen muun kyläläisen askelia vuosikymmenien ajan. Polut johtavat vanhojen kuusimetsien halki, sukeltaen pihoista vihreään hämärään ja päättyen valoon yleensä toiseen pihaan tai pellon laitaan. Ihmisten lisäksi polkujen kulkijoina ovat olleet metsän eläimet, mäyrä ja supikoira; vilja- ja marjajätöskasojen perusteella, kettu ja rusakko; lumisten jälkien mukaan ja tietysti talojen lemmikit, kissat viimeisimpänä. Lue lisää »

Siemenviljan valinta

Talven aikana Mannilassa tilataan kohtuullinen määrä erilaisia siemeniä. Viljan siemenistä tänä vuonna tilataan kauran, vehnän ja rukiin siemenet. Viljan siemenet tilataan luomuna, sillä Suomessa on saatavilla kaikkia kotimaisia viljoja myös luomuna ympäri Suomen. Ajan tasalla olevan listan luomu viljan siemenen tuottajista löytää Eviran sivuilta. Lue lisää »

Kauppareissulla

Missä vaiheessa kerran viikossa kaupassa käynnistä tuli meriitti, ansio. Maalla kerran viikossa kaupassa käynti on aivan normaalia, siis jos ei ole mitään muita asioita, jolloin kylällä täytyy käydä useammin viikon aikana. Monta kertaa kaupassa käyntiä rajoittaa varsinkin talvella jo koko kauppaan lähtöön kuluva aika ja matka. Pakkaslukeman mukaan edes auton käyntiin saaminen mahdollisimman pienillä päästöillä ja autoa säästäen vie aikaa, sillä ensin autoa täytyy lämmittää. Kovimmilla pakkasilla yli tunti, jolloin valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin. Kesällä kaupassa käy lähes yhtä helposti kuin kauppojen lähellä asuvat, sillä auton saa käyntiin ilman sen suurempia lämmitysoperaatioita. Matkaa lähimpään kauppaa kuitenkin on yleensä jonkun verran, mikä vie aikaa. Kolmea kymmentä kilometriä ei taiteta yhtä hujauksessa kuin puolta kilometriä. Lue lisää »

Talvisia sananlaskuja ja ennustuksia Mannilassa

Ei liene liioiteltua sanoa, että Suomi on sananlaskujen luvattu maa. Ei taida olla yhtäkään tapahtumaa, johon ei sopisi jokin sananlasku tai vanhan kansan suussa kulkenut sananparsi. Mannilassakin useat sananlaskut ja vanhan kansan ennustukset ovat edelleenkin käytössä. Nämä ennustukset ja sananparret ovat niitä mitä Mannilassa asuneet ovat käyttäneet ja tarkkailleet. Lue lisää »

Elämäni ensimmäiset rakkaudet

Elämässäni on ollut kaksi rakkautta. Ensimmäisen sain heti täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Kullannuppu oli hieman kovia kokenut, mutta ammattilaisen korjauksella se saatiin kuntoon. Vuosilukuihinsa nähden elämän kokemusta oli karttunut lähes uuden omistajansa verran. Lajitovereihinsa verraten lähes keski-ikäinen, mutta juuri sopiva minulle. Ensimmäiselle yhteiselle reissulle lähdin pienellä jännityksellä sekä vanhempieni sponsoroiman Osakaskon turvin. Mikä tulikin festarireissulla tarpeen, kun naapurin pojat alkoivat polttaa telttaansa juhannuspäivän kunniaksi. Kullannuppu sai uutuuttaan kiiltävään punaiseen konepeltiinsä kaikkien onneksi leivinjauhekuorrutteen järjestysmiesten toimesta. Lue lisää »

REKOilemassa

Aivan lomailemaan ei Mannilassakaan olla tammikuussa ehditty, vaikka niin suunniteltiin. Tammikuu on pitänyt sisällään erinäisiä paperitöitä, joita ei kesän kiireessä aina ehdi tehdä. Vuoden alku tuo eteen myös monille muille yrityksille niin tutun kirjanpitäjällä käynnin veroasioissa. Mutta aivan pelkkää papereiden pyörittelyä tammikuu ei ole ollut, sillä niin kuin joka kuukausi tilaa on työllistänyt Reko – ryhmät. Lue lisää »

Havuja perkele, hiihtoa Marja-Liisa Kirvesniemi tyyliin

On ihmisiä, joille on kehittynyt koulussa hiihtoa kohtaan trauma, joka ei kouluaikojen jälkeen ole lieventynyt. Hiihto siis ei edelleenkään kuulu niihin lajeihin, joita he harrastavat. Itse en kuulu tähän joukkoon. Muistan edelleen positiivisena kokemuksena kuuman mehukatin maun ja tuoksun koulun keittiön ovelta juotuna alakoulun vuosittaisten hiihtokilpailuiden jälkeen. Myös koulun hiihtotunnit ovat jääneet mieleen vain hyvinä asioina. Lue lisää »

Vaarien talven työt

Entisaikaan Mannilassa talvet kuluivat metsätöissä puunajossa joko omaan käyttöön tai myyntiin. Lähes kaikki suvunmiehet ovat tehneet elinkeinokseen talvella metsurin hommia. Isovaarini aikaan metsätyöt hoidettiin sahan ja miesvoiman avulla. Tukit ajettiin hevosella ja reellä metsää pitkin suorinta reittiä lähimmälle juna-asemalle Vaskuulle, josta tukit lähtivät junan matkassa rannikolle Poriin. Lue lisää »

Vuoden viimeinen

Vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä summata yhteen kulunut vuosi sekä raottaa hieman tulevan vuoden suunnitelmia. Lue lisää »

Mummulan joulu

Jouluaaton kirkossa käynti on ollut osa jouluani jo pitkään. Mummuni jäätyä leskeksi 90-luvulla, me aloimme viedä häntä aattokirkkoon ja sieltä sitten illaksi meille Mannilaan. Ensimmäisinä jouluina kuskina toimi äiti, mutta ajajaksi vaihtui aina joku meistä sisaruksista ajokortin saatuaan. Ensin isosisko ajoi muutaman vuoden ja sitten hännän huippuna minä. Jouluaaton kirkossa käynti jäi omiin perinteisiini, vaikka kyydissä ei mummua enää olekaan. Lue lisää »

Joulu Mannilassa ennen vanhaan

Ennen vanhaan Mannilassa niin kuin muissakin maalaistaloissa oli tapana koristaa koti joulua varten. Joulun perinteisiin kuului havumaton teko tuvan rappusten eteen. Matto oli tehty kuusenhavuista asettamalla niitä rappujen eteen maahan oksan kärjet rapuista poispäin. Matto toimi koristeena sekä siihen oli hyvä putsata lumiset kengät ennen sisälle menoa. Lue lisää »

Mannilan tilan joulu

Mannilan tilalle joulu on kesän ohella toinen sesonki, jolloin töitä tehdään tunteja laskematta. Valmistautuminen jouluun alkaa asiakkaiden joulua tehden joulumyyjäis valmisteluista lokakuulla ja jatkuu lähelle jouluaattoa, sen mukaan koska viimeiset joulumyyjäiset ovat. Pääosa tilan omista jouluvalmisteluista tehdään yleensä joulumyyjäisten loputtua, jolloin aikaa on vielä hyvin. Lue lisää »

Joulumyyjäisten käsityöt

Luonto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia askarteluun ja kädentaitojen harjoittamiseen. Joulumyyjäistuotteiden valmistuksessa perusperiaatteemme on valmistaa kestäviä, luonnollisia ja laadukkaita käsitöitä. Tuotteemme ovat persoonallisia ja itse kehiteltyjä. Emme ole tainneet koko myyjäishistoriamme aikana löytää yhtä monipuolista myyntipöytää kuin omamme. Lue lisää »

Myyjäismokat

Myyjäisissä käynnin saa ehkä kuulostamaan meidän kokemuksella helpolta ja mutkattomalta. Voin kuitenkin kertoa, että myös niitä mokia on tullut matkan varrella tehtyä. Lue lisää »

Mieleenpainuvimmat myyjäiset

Mieleenpainuvimmista myyjäisistä ehdoton ykkönen ovat nyt jo edes menneet joulumyyjäiset. Nämä myyjäiset olivat vakiintuneet viikonlopulle marraskuun puoliväliin ja aloittivat joulumyyjäiskauden. Järjestäjänä toimi Teiskon Martat ja paikkana oli upean Vapriikin museokeskuksen aula Tampereella. Lue lisää »

Marraskuun kuulumisia Mannilasta

Syksyn kynnöt alkavat olla lopuillaan ja pellot jäävät odottamaan uutta kasvukautta, on aika keskittyä muuhun. Loka- ja marraskuu Mannilassa ovat valmistautumista tulevan joulun ajan joulumyyjäisiin. Maatilan työt pihalla loppuvat ja siirrytään tilan muihin ”tuotantosuuntiin”. Lue lisää »

Taistelua pimeyttä vastaan

Paras aika kokeilla maalla asumista ei ole kesä vaan syksy tai ehkä paremmin lokakuu. Kesällä yöttömän yön aikaan, kun valoa on ympäri vuorokauden, linnut laulavat, luonto on kauneimmillaan ja sää leuto ja tuuleton, unohtuu helposti se, että Suomessa on neljä vuodenaikaa. Lue lisää »

Vuosittainen luomutarkastus

Luomuviljelijän joka kesäisiin tai sanotaanko joka kasvukauden ”haasteisiin” kuuluu luomu­tuotannon­tarkastus. Tämä jokaiselle luomuviljelijälle harmaita hiuksia aiheuttava asia toistuu joka vuosi, joten sinänsä ehkä hieman kummallista, että se aiheuttaa niinkin paljon ”henkistä” haittaa. Lue lisää »

Naisten työt

Ennen maatalon naisten päiviin kuuluivat työt navetan ja tuvan välillä. Navetassa tai kesällä laitumella naiset hoitivat lypsyn sekä maidon jalostamisen tuvassa ennen meijereitä. Ruoanlaitto puuhellalla oli myös naisten tehtävä samoin kasvimaan hoito, jonka paremmuudesta kisailtiin. Lue lisää »

Puhetta säästä

Kun tutun tai tuntemattoman kanssa pitäisi aloittaa keskustelu, helpointa on aloittaa se kehaisemalla jotain viime päivien säihin liittyvää. Tämä tapa sekä ärsyttää että huvittaa osaa ihmisistä. Mutta voi sanoa, että erityisesti maalla sää on yleinen puheenaihe. Kaikilla on siitä joku mielipide. Lue lisää »

Mistä meidän tuotteita saa?!

Mannilan Tilaa voisi kuvata pienehköksi maatilaksi, siksi olemme halunneet tuotteidemme jälleenmyyjiksi pienehköjä, lähipaikkakunnilla sijaitsevia liikkeitä ja mieluusti suoramyyntiliikkeitä. Näillä valinnoilla haluamme kannustaa ihmisiä käyttämään lähipalveluita ja kannattamaan pieniä yrityksiä. Lue lisää »

Syksyn satoa

Kun heinä- ja elokuussa poimitaan mansikan ja vadelman satoa niin syys- ja lokakuussa puidaan viljaa ja nostetaan perunoita ja porkkanoita. Kevään kylvökiireet ovat muuttuneet syksyn sadonkorjuukiireiksi. Lue lisää »

Viljan puintia riihessä

Viljan puinti ennen ei ollut aivan niin yksinkertainen toimenpide kuin miltä se nyt näyttää. Työtuntien sekä työväen lukumäärän tarve on vähentynyt merkittävästi, kun ollaan siirrytty nykyaikaan. Nyt yksi ihminen pystyy muutamassa tunnissa tekemään saman työn, mihin ennen tarvittiin koko perhekunta ja talkooväkeä sekä useampi päivä. Lue lisää »

Poikamiestytöt

Maalta muuton kiihtyessä 1950 – luvulla alettiin maalla puhua poikamiehistä. Poikamiehet olivat yleensä maatalojen poikia, joiden tehtäväksi jäi jatkaa tilan pitoa kotitilallaan. Lue lisää »

Sadonkorjuun aloitus

Syyskuu aloittaa Mannilassa sadonkorjuun. Pellossa korjuuta odottaa viljoista kaura ja ohra. Lue lisää »

Luomua ilman muuta!

Luomua ilman muuta tapahtuma ei ollut Mannilassa tuttu tapahtuma ennen kesäkuuta, jolloin saimme kutsun osallistua, nyt neljännen kerran Suomen luonnonpäivänä järjestettävään, Luomua ilman muuta - tapahtumaan. Lue lisää »

Luuta ja kissa

Mummuni mukaan on kaksi asiaa, jotka tulee löytyä jokaisesta maatalosta; luuta ja kissa. Lue lisää »

Maalla nyt vaan on mukavampaa

Värikkään opiskelija historiani aikana tuli asuttua muuallakin kuin maalla. Varsinaisia isoja kaupunkeja mikään opiskelupaikkakuntani ei ollut, mutta liikennevalot, ainakin ne yhdet löytyivät jokaisesta. Kerrostalossa, rivitalossa ja opiskelija-asunnossa eläminen samoin kuin rautatien lähellä ja keskustassa asuminen tulivat tutuiksi. Lue lisää »

Mannilan puutarha avoinna

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään Mannilan Tilalla toisen kerran. Ensimmäinen kerta oli viime vuonna, jolloin tapahtuman ajankohta sijoittui kesäkuun loppuun. Nyt päivää vietetään elokuun alussa, jolloin puutarha näyttää erilaiselta kuin kesän alussa, joten uutta katsottava löytyy viime vuodenkin kävijöille. Lue lisää »

Mansikanpoimijan päiväkirja

Mansikanpoimijana koen olevani urani huipulla, sisareni sanoin. Sillä mansikanpoiminta taustaa omalla maalla on riittänyt, ei aivan alusta vuodesta 1992, mutta melkein! Lue lisää »

Mansikkainen kesäkuu

Mannilassa mansikkaa ollaan viljelty vuodesta 1992, jolloin tila siirtyi luomuviljelyyn. Lajikkeena on ollut hyväksi havaittu Jonsok. Muista lajikkeista on kokeiltu makeaa Bouyntia, mutta sen talvenkestävyys ja pitkä satoaika koettiin ongelmalliseksi. Lue lisää »

Kylvötyöt ennen

Ennen kylvökoneen virkaa toimitti yksinkertainen puulaatikko, viljavakka. Vakkaan kaadettiin jyvät ja joka askeleella, sillä tietyllä ranneliikkeellä jyvät heitettiin peltoon. Viljavakan periaate oli hyvin helppo, mutta vaati silti käyttäjältään pitkään käytännön kokemusta, jotta vilja saatiin kylvettyä tasaisesti. Lue lisää »

Erikoistuminen

Opiskellessani liiketaloutta Etelä-Pohjanmaalla, muistan useankin opettajan puhuneen siitä, kuinka vain erikoistumalla yritys voi menestyä. Osa ystävistäni varmasti tietää, että saatan joskus ymmärtää, toisille hyvin selvätkin asiat, aivan omalla laillani. Näin kävi myös tässä tapauksessa, kun opettajat puhuivat erikoistumisesta. Lue lisää »

Ahlmanin Puutarhapäivä

Paremmin eivät olisi voineet valita puutarhapäivän ajankohtaa Ahlmanin opiskelijat, sillä aurinko paistoi ja lämpöä riitti. Puutarhapäivä olikin odotusten mukainen kesänavaus. Päivän teema oli tavaroita kotiin ja puutarhaan sekä lähielintarviketuottajien tuotteita. Lue lisää »

Toukotyöt Mannilassa

Toukokuu Mannilassa on nimensä veroinen, silloin tehdään toukotyöt. Tänä vuonna kylvetään kotimaisista viljoista ohraa ja kauraa. Kummankin siemenet ovat luonnonmukaisesti tuotettuja. Lue lisää »

Mannilan isännät

Vuosi satojen aikana Mannilan isännät ovat olleet mukana viemässä eteenpäin suomalaista maataloutta. Jokainen on omalta osaltaan ollut uranuurtaja ja antanut tilalle oman työpanoksensa ohella jotain korvaamatonta, muistoja ja tarinoita vuosien varrelta elämästä hämäläisessä maalaiskylässä. Lue lisää »

Elämäni sattumat

Osan elämäni päätöksistä olen tehnyt sattumien kautta. Lukion viimeisenä vuonna, kun tehtiin suuria tulevaisuuden suunnitelmia ja valittiin opiskelupaikkoja, minulle oli edelleen epäselvää se, mitä haluaisin opiskella. Lue lisää »

Hyppäys nettiaikakauteen

Nettiaikakauteen siirtyminen on ollut vääjäämätön osa tilan tulevaisuutta. Itse olen sitä mieltä, että vanhassa vara parempi, mutta näin ei kuitenkaan aina ole. Lue lisää »

Mannilan huhtikuu

Huhtikuu Mannilan Tilalla on sitä aikaa, kun lyödään lukkoon viimeiset muutokset tulevan kesän viljelysuunnitelmiin sekä päivitetään tilan omaa viisivuotista viljelykiertoa. Tulevan kesän suunnitteluun kuuluu myös mm. luomusiementen määrän laskeminen, eri lajikkeiden paremmuuden vertailu, hinta-laatu suhteen huomioonotto sekä itse siementen tilaus. Lue lisää »

Pajun- ja risun­punonta­kurssi

Ensimmäinen pajun- ja risun­punonta­kurssi Mannilan Tilalla oli onnistunut viikonloppu. Kurssilaisia oli juuri sopivasti tilan askarteluhuoneen koon huomioon ottaen. Kurssipäivien aikana syntyi pajusta ja risusta monia käyttö- ja koriste-esineitä. Lue lisää »