Syksyn työlistoilla

Kuvassa pelto ja kynnös
Syksyn viimeinen peltotyö - kyntö

Tähän aikaan vuodesta Mannilassa täytyy tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Kun ainakin yksi asia on aloitettu, toinen on puolessa välissä, niin jo kolmatta lopetellaan. Se mikä työ kulloinkin on menossa, riippuu tehtävän kiireellisyydestä, kestosta ja maalla asujille hyvin tutusta asiasta, näet säästä. Työlistoja pitää olla useampi, joita sitten noudatetaan tilanteen mukaan. Ilman työlistaa tehtävät pyörisivät jatkuvasti mielessä ja voisi käydä niinkin, että joku tarpeellinen jäisi tekemättä.

Tällä hetkellä työlistalla on sateisille päiville kirjanpidon tekemistä, sillä veroilmoituksen vuoden ensimmäinen jättöpäivä lähenee uhkaavasti ja kirjanpitokansioista puuttuu vielä monta asiaa, ennen kuin sen voi viedä kirjanpitäjälle. Viimeisimmät satomerkinnät odottavat kirjausta lohkokorteille ja syyskorjuun jäljet sisällä järjestelijää. Sisätöihin kuuluvat myös joulumyyjäisten viime hetken käsityöt, pakkaamiset ja hinnoittelut, jotka vaativat sadekelin edistyäkseen. Ja ennen kaikkea blogin kirjoitusta varten täytyy ideoida, suunnitella, tarkastaa yksityiskohtia, valokuvata ja tuottaa tekstiä, siihen syksyn pimeät illat ovat kuin omiaan.

Poutapäivänä tehdään mielellään pihatöitä, työlistalla on peltojen käsittely ensi kevättä varten eli syksyn kynnöt. Joitain maatalouskoneita ei mielellään käynnistä kovalla pakkasella pienen asian vuoksi vaan kone hommat kerrytetään sille päivälle, kun on lauhaa. Sillä työlistalla on ainakin koneiden ja suursäkkien siirtoa talvea ajatellen. Tekemistä siis on sadepäivälle ja poudalle.