Juhannustaikoja

Maagista juhannusta!
Maagista juhannusta!

Juhannukseen, tuohon suomalaiseen keskikesän juhlaan, liittyy useita taikoja. Juhannukseen ajoittuva epätavallinen valoisuus läpi yön, on saanut ja saa edelleen monet tekemään vanhoja taikoja ja uskomaan kaikkeen epätavalliseen. Taikoja ovat erityisesti tehneet nuoret, kun ollaan haluttu vastaus korkeammalta taholta mieltä askarruttavaan kysymykseen. Erityisesti nuorille naimattomille naisille tarkoitettuja taikoja on useita!

Erään taian mukaan naimattomien naisten tuli juhannusyönä käyskennellä ruishalmeessa luonnollisessa asussa, nähdäkseen tulevan sulhonsa. Hyvin todennäköisesti, siellä on ennen voinutkin olla naapurin maajussi tarkastamassa viljelyksiään. Nykyään voisi ennemmin bongata, naapurin vuokramökin juhannusvieraat, kuin harvinaisen nuoren ja naimattoman maajussin. Mitäs sitten, jos ruispeltoa ei hommaan löydy lähettyviltä, niin käykö samaan hommaan vaikkapa kaura- tai vehnäpelto? Keväällä kylvetyt pellot ovat juhannuksen aikaa vasta oraalla, joten neidon näkyvyys pellolla mahdollisimman kauas on taattu, mikäli tällä on jotain tekemistä sulhon näkemisen kanssa.

Vihta tai vasta on kuulunut suomalaiseen juhannussaunakulttuuriin ja ollut myös osa juhannustaikojen tekoa. Kylpemisen jälkeen vihta tuli heittää olan ylitse saunan katolle ja vihdan asennosta sitten pääteltiin, mistä suunnasta sulho tulisi. Paikkakunnittain se, katsotaanko suunta vihdan varresta vai tupsusta on vaihdellut, mikä on tietysti lisännyt sulhon saapumissuunnan mahdollisuuksia. Entä monta kertaa vihtaa saa heittää katolle? Jyrkällä peltikatolla vihdan pysyminen on haastavaa, joten onko sulho-onni täysin mennyt, jos vihta ei pysy katolla ensimmäisellä kertaa heitettäessä tai korkealle harjalle vihtaa nakatessa matka jääkin puolitiehen ja päätyy takaisin maahan.

Seitsemän vai oliko sittenkin yhdeksän erilaisen kukan kimppu tyynyn alle, taitaa olla se yleisin keino, mitä on käytetty tulevan siipan näkemiseksi unessa. Tätä keinoa ei tosin kannata ihan kovin herkän allergikon kokeilla. Entä sitten se ruohikossa piilevä punkkivaara, pian leppoisa kimpun hakumatka, voi päättyäkin paikallisen terveyskeskuksen iltapäivystyksen jonoon, punkin poistoon. Että lasketaanko se komea mieslääkäri mahdollisten siippojen joukkoon, joka poistaa punkin jalkataipeesta?