Syksyn satoa

Mannilan tilan perunoita
Tänä vuonna perunoiden värit olivat erityisen hauskoja!

Kun heinä- ja elokuussa poimitaan mansikan ja vadelman satoa niin syys- ja lokakuussa puidaan viljaa ja nostetaan perunoita ja porkkanoita. Kevään kylvökiireet ovat muuttuneet syksyn sadonkorjuukiireiksi. Syksyllä pellosta tuleva sato on lopputulosta siitä, mitä olet kesällä saanut aikaan. Tuleva sato on yleensä suoraan verrannollinen siihen työmäärään, minkä olet tehnyt kasvien eteen. Toki säällä on paljon vaikutusta satoon, mutta kokonaan huonoa satoa ei voi huonon kelin syyksi laittaa.

Sipuleita ja kuivakukkia
Sipulit saivat kasvaa parhaassa mahdollisessa mullassa, valkoisten kuivakukkien sato on huippuluokkaa.

Syksyllä Mannilassa pysytäänkin yleensä visusti maatilan töissä. Peltopinta-ala ei ole suuri, mutta kun viljeltäviä kasvilajeja on useampi niin työtä riittää syksyn pakkasiin asti. Perinteisesti Mikkelinpäivää on pidetty päivänä, jolloin sadon tulisi olla kerätty ja varastoitu. ”Mikkeliltä ämmät pirttiin ja nauriit kuoppaan.” – kuuluu vanha sananlasku.

Mannilan tilan porkkanoita
Porkkanoiden koko vain paranee syksyä kohti mennessä, punajuurten suhteen jouduttiin tyytymään hieman pienempiin yksilöihin.

Kesän sato näkymät vaikuttavat hyvältä kaikkien kasvilajien suhteen. Juurekset kasvoivat hyvin hiekkapitoisen ja muhevan multamaan ansiosta. Alkukesän kuivuus ja kuumuus vaikuttivat myöhästyttämällä satoa, vaikka kylvämään päästiinkin ennätysaikaisen. Viljasato saatiin puitua juuri sopivasta parhaiden puintisäiden aikana syyskuun auringon lämmössä. Lämmin ja kuiva syksy myös paransi peltojen kantavuutta ja vähensi viljan kuivaustarvetta. Kuivakukkien osalta poimintakausi jatkuu edelleen, mutta jo nyt olkikukkia on poimittu kuivumaan useammankin kerran. Kasvihuoneessa poimintakausi pitenee lämmityksen ansiosta ja ehkä ne punaisetkin tomaatit ehtivät kypsyä ennen kuin satokausi loppuu.