Muotia maalta - varissaappaat

Nykyajan yltä kylläisyydessä ja kauppojen valmisvaate tarjonnassa kulkiessa usein unohtaa, että ennen kaikki vaatteet ja jalkineet tehtiin tilaustyönä ostajalle omien mittojen mukaan. Tulotason ja materiaalien saatavuuden ollessa alhainen jokainen vaateparsi ja jalkinepari oli kultaakin kalliimpi. Vanhoista vaatteista taitava ompelija sai rakennettua uuden ja perheen lapset saivat tottua vanhemmilta lapsilta pienemmille periytyviin vaatteisiin. Mitat uusiin vaatteisiin saatettiin ottaa vaikka reen päällä, jos räätäli tuli sopivasti vastaa kylänraitilla, lapsi vain seisomaan reen pukille ja mittaamaan.

Miesten sarkahousut olivat ennen yhtä yleiset ja käytetyt kuin nykyaikana farkut. Ne kävivät niin työhön kuin juhlaan säästä tai vuodenajasta riippumatta. Sarkahousut olivat paksuhkot villaiset housut, jotka yleensä vähän kaventuivat polvesta alaspäin niin, että ne oli hyvä sovittaa saappaiden sisään. Edesmennyt isovaarini oli sarkahousujen vannoutunut käyttäjä, ne palvelivat häntä niin talvipakkasella kuin kesähelteellä. Kuumana kesäpäivänä housuvalintaa ihmetteleville, hän kehui, että ”sarkahousut sen katvee, minkä lämmittää”.

Eniten käytetyt kengät olivat ennen varissaappaat. Ne otettiin käyttöön heti, kun kevätaurinko sulatti maan ja niitä pidettiin pitkälle syksyyn. Talven jälkeen varissaappaiden käyttö vaati hieman opettelua ja tottumista, mutta syksyn marjametsissä niillä jo päästiin tottuneesti kulkemaan. Huolloltaan ne olivat hyvin yksinkertaiset, ne vaativat vain rasvaamisen silloin tällöin lähes ainoalla mahdollisella rasvalla mitä oli, sianihralla ja taas mentiin. Nykyihminen ei usein varissaappaita käytä, niin harvoin ihmiset paljain jaloin kulkevat, korkeintaan kesällä omalla pihanurmikolla.