Kuivakukat

Kuvassa pellavakimppuja
Pellavat kuivataan ja myydään pääasiassa kimppuina.

Eräs Mannilan monista kasvilajeista on jäänyt vähemmälle esittelylle, vaikka sen merkittävyys työmäärällisesti ja -ajallisesti on ehkä suurimmasta päästä. Ne ovat myös mansikan ohella vanhimpia kasveja, mitä Mannilan luomupelloilla on kasvanut. Niiden merkitys myös monille vakiasiakkaille on hyvin tärkeä erityisesti joulun aikaan, sillä moni tulee varta vasten juuri näistä kasveista tehtyä käsityötä hakemaan. Tämä kasvilaji on kuivattavaksi tarkoitetut kukat.

Kukkien viljely aloitetaan helmi-maaliskuulla sisällä, siementen tilaamisella ja kylvämisellä. Kolmen kuukauden ajan taimia sumutetaan, kastellaan, koulitaan isompiin astioihin ja karaistaan ulkoelämään varten, taidetaan niille myös useaan kertaan jutella kasvun edistämiseksi, ennen kuin ne kesäkuussa pääsevät peltomultaan taivas alle. Muutaman kesän ajan Mannilassa ollaan käytetty taimipenkeissä biohajoavaa katekalvoa, estämään rikkakasvien rehottaminen penkeissä. Kate on erinomainen myös siksi, että sitä ei tarvitse poistaa syksyllä maasta, koska se maatuu talven aikana häviten maasta kokonaan.

Kesä- ja heinäkuun ajan taimia kastellaan nyt pihalla, mikäli vettä ei sada tarpeeksi. Penkkejä joudutaan jonkin verran myös kitkemään katteesta huolimatta. Elokuu ja useasti myös pitkälle lokakuuhun kukkia sitten kerätään talteen. Aikaisin tuleva syyshalla voi kuitenkin lopettaa kukkien poiminnan jo elokuussa. Jonain vuonna kukkia tulee paljon, mikä tasaa huonon vuoden vaikutusta.

Poimituista kukista poistetaan ylimääräiset lehdet ja niputetaan samankokoiset yksilöt kimppuun kuminauhalla. Ylimääräisten lehtien poisto nopeuttaa kuivumista, mikä parantaa värien pysymistä kukissa. Kukat kerätään mieluiten kuivina, hyvällä poudalla päivällä. Kukat kuivataan kimpuissa varret ylöspäin, huoneenlämmössä, mieluiten vähän hämärässä kuin suorassa auringon valossa. Mannilassa kuivakukkia säilytetään pahvilaatikoissa, joihin kimput pakataan vasta, kun ne ovat kokonaan kuivia.

Erityisesti joulunajan myyjäisiä silmällä pitäen, kukkia kerätään paljon joka vuosi, sillä kuivakukkakranssien sesonki on jouluna. Viljeltyjen kukkien ohella kesän aikana poimitaan myös luonnosta omilta mailta kuivattavaksi sopivia kukkia. Kukkien viljely on käsityötä alusta loppuun.

Kuvassa jänonhantiä
Valmiit kimput vievät vähän tilaa hyvin pakattuina.