Elämäni ensimmäiset rakkaudet

Se uusi kullannuppu.
Se uusi kullannuppu.

Elämässäni on ollut kaksi rakkautta. Ensimmäisen sain heti täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Kullannuppu oli hieman kovia kokenut, mutta ammattilaisen korjauksella se saatiin kuntoon. Vuosilukuihinsa nähden elämän kokemusta oli karttunut lähes uuden omistajansa verran. Lajitovereihinsa verraten lähes keski-ikäinen, mutta juuri sopiva minulle. Ensimmäiselle yhteiselle reissulle lähdin pienellä jännityksellä sekä vanhempieni sponsoroiman Osakaskon turvin. Mikä tulikin festarireissulla tarpeen, kun naapurin pojat alkoivat polttaa telttaansa juhannuspäivän kunniaksi. Kullannuppu sai uutuuttaan kiiltävään punaiseen konepeltiinsä kaikkien onneksi leivinjauhekuorrutteen järjestysmiesten toimesta.

Suuremmilta vahingoilta vältyttiin koko kymmenvuotisen historiamme ajan. Kullannupun kanssa käytiin läpi koko lukio ja tavattoman pitkä opiskeluaika, jolloin kierrettiin Pohjanmaata ja Keski-Suomea. Talvella muru toimi japanilaisten merkkien tapaan kuin unelma. Kerran meille tuli hieman erimielisyyttä kolmenkymmenen asteen pakkasella ja kullanmurulla keitti. Siitäkin selvittiin pienellä odottelulla ja väkevällä nestetankkauksella.

Eräänä kesä aamuna taas olimme Suomen suloisessa suvessa menossa töihin, kun musiikki valintani radiosta ei häntä miellyttänyt ja radio alkoi katkoa. Opiskelijamittarikin oli punaisella ja pysähdyimme täyttämään tankkia paikallisella huoltoasemalla. Kävipä silloin se ensimmäinen kerta, kun luottamuksemme rakoili ja pahasti, kun jouduin pyytämään huoltiksen peliautomaatilla olevilta riuskan näköisiltä miehiltä vauhtia matkan jatkumiseen, henkilökohtaisen puhelinmekaanikkoni ohjeiden mukaan. Paluumatkalle päästiin hyvin, mutta loppuosa kotimatkaa tultiin kuitenkin tukevasti hinauksessa. Tällöin suhteemme oli todella kovilla. Ajan ja uuden laturin avustuksella molemmin puoleinen luottamus saatiin palautettua.

Eron hetki kuitenkin tuli eteen vääjäämättä, kun ajokilometrejäkin oli kertynyt puolin ja toisin. Vuoden päivät taisimme käsitellä asiaa, kunnes kävi se perinteinen, elämään astui uusi kullannuppu. Aivan äkkipäätös tämä ei ollut, asiaa taidettiin harkita joku kuukausi, kunnes se tämän hetkinen oikea löytyi. Tuli aika päästää ensi rakkaudesta irti ja ottaa tilalle uusi kullannuppu.