Luomumansikka

Mansikkaa on viljelty vuodesta 1992, lajikkeena Jonsok. Viljelyvarma hyvin talven ja tautien kestävä Jonsok sopii syöntimarjaksi sekä pakastimeen.

Mansikka viljellään muovilla katetuissa riveissä. Musta muovi aikaistaa satoa keräämällä maahan lämpöä, se myös estää rikkakasvien kasvua vähentäen käsin kitkemisen tarvetta ja suojaa marjoja likaantumiselta. Mansikat on istutettu melko harvaan tiheyteen, niin että yhdessä penkissä on vain yksi mansikkarivi. Harvempi taimitiheys auttaa kasvustoa tuulettumaan paremmin, josta on etua varsinkin kosteina ja lämpiminä kesinä, jolloin harmaahomeella on hyvät mahdollisuudet pilata satoa. Riviväleissä kasvaa monivuotinen nurmi, joka leikataan viikoittain.

Mansikkamaan perustaminen aloitetaan jo edellisenä kesänä avokesannoimalla tulevaa mansikka alaa monivuotisten rikkakasvien vähentämiseksi. Avokesannossa peltoa muokataan säännöllisesti kesän ajan. Uudet mansikan taimet istutetaan keväällä. Keväällä mansikkapenkkien kuivuttua, penkeistä harjataan pois edellisen kesän kuihtuneet lehdet, lehtimassassa elävien tuholaisten hävittämiseksi. Mansikkapensaat myös kitketään keväällä.

Syksyllä satokauden jälkeen pensaista poistetaan rönsyt, jotta pensas keskittyisi tulevan vuoden sadon aiheiden eli uusien talvehtivien kukkien kehittämiseen. Mansikkamaa uusitaan 4-5 vuoden välein, jotta mansikoiden koko pysyy hyvänä. Uuden mansikkamaan paikka vaihtuu aina, niin että samassa paikassa ei ole peräkkäin mansikkaa.