Vuoden viimeinen

Vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä summata yhteen kulunut vuosi sekä raottaa hieman tulevan vuoden suunnitelmia.

Vuonna 2016 Mannilassa järjestettiin pajun- ja risunpunontakurssi. Ajankohta oli kevät talvella, jolloin oli paras aika kerätä pajuja ja hyvin aikaa viikonloppukurssin pitoon. Talven vaihtuessa kevääksi tilan kotisivut saivat nykyisen muotonsa ja avautuivat asiakkaiden käyttöön. Kevät ja alkukesä kuluivat toukotöiden parissa, tietokoneen ja paperin edessä sisällä suunniteltiin ja pelloilla toteutettiin suunnitelmia: kylvettiin ja istutettiin. Kesään mahtui myös kaksi yleisötapahtumaa tilalla. Avoimet puutarhat – tapahtuma elokuun alussa sekä Luomua ilman muuta - tapahtuma elokuun lopussa. Kummatkin olivat onnistuneita tapahtumia ja kävijöitä riitti, Kiitos siitä! Kesän vaihtuessa syksyyn, alkoi sadonkorjuu: poimittiin, nostettiin ja puitiin. Ja syksyn lopuksi vielä viimeisteltiin kasvukausi kyntämällä pellot uutta satokautta odottamaan vaatimattoman lumipeitteen alle. Joulutonttujen alkaessa liikkua, Mannilassa siirryttiin sisätöihin ja alkoi valmistautuminen joulun myyjäisiin. Jos joulutontuilla oli seitsemän tehtävää ennen joulua, niin Mannilassa ei jääty yhtään huonommaksi. Joulumyyjäiskiireitten loputtua saatettiin loppuvuosi vetää henkeä.

Uusi vuosi tuo tullessaan uuden pajun- ja risunpunontakurssin Mannilaan. Kurssin ajankohta tarkentuu talven kuluessa. Kevääseen kuuluu jälleen viljelysuunnitelmien lukkoon lyönti ja siementen hankinta. Kesä tehdään viljelytöitä traktorin pukilla ja saappaat mullassa. Viime kesänä istutettu mansikkamaa uinuu vielä talviuntaan, mutta tuottaa jo kesällä ensimmäisen satonsa. Viljelykierrossa ovat jälleen uudet pellot ja edessä on uusi vielä tuntematon kesä. Myös tulevana vuonna, kun kaunis kotimaamme Suomi juhlii 100 -vuotiasta taivaltaan itsenäisenä valtiona, Mannilassa järjestetään yleisötapahtuma, mutta millainen se jääköön nähtäväksi.

Entäpä Maatilan tytär? Hän jatkaa edelleen blogin kirjoittamista viikoittain ja astuu ensi vuonna askeleen lähemmäs tulevaisuutta. Uuteen vuoteen kuuluu yleensä jonkun lupauksen tekeminen, ensi vuoden teemaan Suomi 100 -vuotta liittyen, voitte ottaa osaa maatilan tyttären uuden vuoden lupaukseen. Maatilan tyttären lupaus vuodelle 2017 on olla rohkea, sillä uusi vuosi tuo mukanaan aina uusia ylitettäviä haasteita!