Se tavanomainen päivä

Kuvassa kesäinen peltomaisema
Kesäkuussa työpäivä voitaisiin tehdä näissä maisemissa.

Olen monta kertaa miettinyt, että kirjoittaisin tavanomaisesta päivästäni, mutta en ole oikein saanut päätettyä, että milloin olisi se minun tavanomainen päiväni yrittäjänä. Olisiko se keväällä, kesällä, syksyllä vai talvella? Maatalousyrittäjillä, jolla on eläimiä, on lähes päivittäin ihan samat työt, jotka pitää tehdä vuoden jokaisena päivänä. Eläimet täytyy ruokkia ja juottaa, putsata pilttuut, parret ja karsinat, lypsää, liikuttaa, hoitaa jne. vähintään kaksi kertaa joka ikinen päivä oli sitten joulu tai juhannus.

Kertoisinko siis toukokuun puoleen väliin sijoittuvasta aurinkoisesta ja poutaisesta päivästä, jolloin herää jo ihan innosta puhkuen ja suuntaa pellolle. Traktorin tankkaus ja tarkistus, että kaikki on kunnossa, radio päälle ja menoksi. Pellolla vierähtää päivä välillä ehkä vaihdetaan työkonetta äkeestä kylvökoneeseen, kerätään kiviä, lisätään lannoitetta tai viljan siementä ja käydään, jossain välissä syömässä. Illalla voipuneena ja pölyisenä suihkun kautta nukkumaan.

Vai valikoituisiko aiheeksi heinäkuun helteinen päivä keskellä mansikkasesonkia, kuudelta mansikkamaalle silmät ristissä, viimeistään puolilta päivin pois, kun lämpötila on noussut niin paljon, että vaatteiden vähentäminen ei viilennä. Mansikoiden pakkaus, soitto asiakkaalle, asiakkaan odottelu tai mahdollinen kotiin toimitus, sitten sekalaisia askareita kasvimaalla tai omien mansikoiden perkausta ja pakkausta. Muka ajoissa nukkumaan, mansikat mielessä.

Vai olisiko se sittenkin elosyyskuun upeat loppukesän poutaiset puintipäivät, aamusta kasteen kuivumisen odottelua ja heti puolen päivän aikaan pellon reunalla nauttimaan työnsä tuloksesta, iltapäivästä enemmän ja vähemmän pölyiset kuivaaja hommat ja kauas kotipihasta kuuluva kuivaajan puhallus. Syysillassa taskulampun valossa vilahtelevat lepakot kuivaajan luona.

Ehkä sittenkin marras-joulukuun kiireinen myllyyn lähtö aamu, illalla autoon pakattu säkkikuorma omaa viljaa myllyyn, lorvimista/asioiden hoitoa Tampereella jauhatuksen ajan ja kaksinkertaistunut säkkikuorma autossa iltapäivällä kotiin. Illalla ohjelmassa voi olla vielä pölyinen jauhojen ja hiutaleiden pakkaus pusseihin ja laatikoihin sekä auton uudelleen pakkaus seuraavan päivän myyjäisiä varten. Kuinkahan paljon tänä vuonna menisi kaurahiutaleita Virtain perinteisissä joulumyyjäissä…

Tavanomaisen päivän valinta on vaikea, sillä sellaista ei oikein ole, jokainen päivä on erilainen ja ehkä juuri siinä on se tämän elämäntavan valinnan mielekkyys.